Ekonomi

Erzurum’da Göçebe Ailelerin Meraları Markalara Değer Katıyor

Türkiye’nin mera varlığının yüzde 11’ine sahip olan Erzurum, farklı bölgelerden göçebe ailelere ev sahipliği yapıyor. Ülkenin tanınmış firmaları da bu meralardan beslenen hayvanlardan elde ettikleri sütlerle markalarına değer katmaktadır.

“Yaklaşık 100 yıldır buraya göç ediyorlar”

Erzurum Valisi Okay Memiş, yaklaşık 3 bin rakımlı ve 300 çadırın kurulduğu Dumlu Dağı bölgesindeki yörükleri ziyaret etti. Yurdun farklı yerlerinden gelerek 20 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu yaylada yörüklerle sohbet eden Vali Memiş, çocuklara oyuncak da dağıttı. Memiş, burada yaptığı açıklamada, Erzurum’un mera açısından Türkiye’de değerli bir potansiyele sahip olduğunu ve bu nedenle Yörüklerin şehri tercih ettiğini söyledi. Türkiye’nin meşhur tulum peynirlerinin Erzurum’daki yörüklerin sütünden yapıldığını söyleyen Memiş, “Yaklaşık 100 yıldır burada göçebe olan kardeşlerimiz var. Burada üretilen süt ürünlerinden yapılan tulum peynirini tüm Türkiye biliyor ve böyle bir katma değeri var.” söz konusu.

“Türkiye’nin en yüksek mera alanına sahip ili burası”

Memiş, Erzurum’un hayvan sayısı açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bulundukları bölgenin Fırat, Çoruh ve Aras havzalarına hayat verdiğini söyledi. Bölgede uçsuz bucaksız meraların olduğunu anlatan Memiş, “Uzmanlar ‘meralarda beslenen hayvanların etini ve sütünü yedirin’ diyor. Bahsettiği yer Erzurum, çünkü burası Türkiye’nin en fazla meraya sahip ili.” sözünü kullandı. Ziyaret sonunda Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar’ın eşlik ettiği Memiş, ailelerle hatıra fotoğrafı çektirdi. – ERZURUM

selcuk-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu